Jól vizsgázott a rendszámfelismerő rendszer

Az Ady Endre út elején tavaly elhelyezett rendszámfelismerő kamera működésének tapasztalatairól tartottak fórumot pénteken, a rendőrkapitányságon. A tervek szerint tovább bővül a rendszer Kispesten.

Rendőri és kerületi vezetők, autóvadászok és a rendszer fejlesztői vettek részt az Ady Endre úti rendszámfelismerő kamera működésének tapasztalatairól rendezett pénteki fórumon, a kispesti rendőrkapitányságon. A Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület jóvoltából november közepén a fővárosban elsőként Kispesten kezdte tesztműködését az autóvadászatokon már bevált és bizonyított a rendőrség térfigyelő központjának számítógépével összekötött rendszer: a Határ úti csomópontnál figyelte a járműveket, és rendszám alapján szűrte ki a keresett – hamisított vagy lejárt rendszámú, lopott, illetve egyéb okokból (pl. átírási kötelezettség elmulasztása, kötelező biztosítás hiánya, lejárt forgalmi engedély) a forgalomból kivont – autókat.

 

Az autóvadász egyesület vezetője az eredményeket ismertette. A tesztidőszak november közepétől január végéig tartott, a két és fél hónap alatt csaknem 340 ezer jármű haladt el a kamera előtt, ebből 11-ben körözött személy ült, ugyanennyi autót köröztek rendszám és alvázszám alapján, tizenhatot rendszám szerint, 837 járművet pedig már kivontak a forgalomból. Sánta László elmondta, a kamerával úgy ellenőrizhetők a járművek – naponta mintegy ötezer –, hogy az nem akadályozza a közlekedést, ráadásul nem csupán a közlekedésrendészeti, hanem a bűnügyi munkát is segíti. Hozzátette, céljuk tovább bővíteni a hálózatot, hogy egy éven belül Kispest a főváros egyik legbiztonságosabb kerülete legyen, és más kerületekben is elterjedjen rendszer.

 

Plánk Róbert ezredes, Kispesti rendőrkapitánya azt mondta a találkozón, hogy eddig jól vizsgázott a rendszer. Véleménye szerint is néhány eszközzel le lehet fedni a kerületet, ugyanakkor egy komplex dél-pesti rendszer kiépítése még eredményesebbé teheti a munkát.

 

Kispest polgármestere lapunknak külön kiemelte annak fontosságát, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten folyamatosan segíti a rendőrséget, azért hogy tovább javuljon a közbiztonság a kerületben. Gajda Péter hangsúlyozta, hogy a rendszámfelismerő rendszer, is ezt a célt szolgálja, már ebben a két és fél hónapban is bizonyította hatékonyságát. Elmondta, azt tervezi az önkormányzat, hogy a már működő kamera mellé – a költségvetés függvényében – további hármat is felszereltet Kispesten, és akkor gyakorlatilag az összes kerültbe behajtó, illetve innen kimenő járművet ellenőrizni lehet.

Média